Рязко увеличаване на смъртността от коронавируса само в рамките на седмица отчитат от Националния оперативен щаб. С 50 на сто е ръстът на фаталните изходи у нас. Това съобщи заместник-министърът по здравеопазването д-р Бойко Пенков на брифинг.
 
На 10 място сме по смъртност в ЕС и на четвърто място на Балканския полуостров, а от тази седмица на картата ни няма зелени области (с по-малко от 120 заразени на 100 хиляди души). Отчита се тенденция на нарастване на броя на починалите, като само за последната седмица има 50-процентов ръст. Най-много жертви са между 70-79 г. (32% от общия брой фатални изходи), следвани от групата 60-69 (27% от всички случаи), а групата между 80-89 - 18% смъртни случаи от общия им брой.
 
"Данните посочват, че постигнатият относителен дял на имунитет в ЕС е по-малко от 15%, което ни прави далеч от колективния имунитет. Има непрекъснато увеличаване на случаите в страната в 14-дневния период, надхвърля 120 на 20 хил. И продължава да се качва", разкри още Пенков. Най-висока смъртност има при лицата над 90 г.
 

istock
istock

Има нарастване на заразените във всички възрасти, с най-висока заболеваемост са между активната възраст 20 и 60 години, а след това между 60-69 г. Има нарастване и при децата между 15-18 г. във връзка с училищата. "Има ескалация на епидемиологичното поведение в България – най-много са заразените в активната социална възраст, свързано с начина им на живот. Поради тази причина днес влизат новите мерки, за да се овладеят", посочи още зам.-министърът.

Новите по-строги мерки срещу Covid-19 влизат в сила от днес

Една положителна тенденция е както броя на PCR тестовете, така и антигенните и бързите тестове, отбеляза Пенков, но най-тревожното е ръстът на хоспитализираните пациенти.
 
"Доста сигнали имаше за проблеми в приемането на пациенти в лечебните заведения. Разкриха се нови легла и отделения, за да се помогне на хората, които имат нужда", увери Пенков.

istock
istock

По думите му над 2000 са медиците, които са заразени. Това е 5% от общия брой положителни проби, отчете още той. 

Зам.-министърът коментира, че на територията на ЕС са предприети редица мерки за овладяване на епидемията, например в Италия, Белгия, Франция, Нидерландия са затворени заведения за хранене и нощните клубове. "Виждате и в Германия какви мерки се взимат, за да се пречупи гръбнака на епидемията", посочи още той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg