Единайсет процента от българите никога не са ходили на годишен профилактичен преглед - това показва национално представително социологическо проучване, проведено от агенция "Тренд". Това са около 600 хиляди души, по-голямата част от тях са под 30-годишна възраст.

Българинът системно пренебрегва профилактиката, обясни Иван Евстатиев от фондация "Hub for Health", които са поръчали изследването:

Първичният преглед при специалист ще се заплаща по 40 лв.

"От друга страна в комуникацията с общо практикуващите ни лекари това, което установяваме, е, че ресурсът, времеви и административен, с който те разполагат да напомнят на пациентите си и да ги подканват за годишна здравна профилактика, е силно ограничен, което неизменно води до резултата, който всички виждаме.

istock
istock

Късното диагностициране на редица заболявания, откриването им в много напреднал стадий, в който вече лечението е много по-сложно и много по скъпо, както за самата ни здравна система, така и за самия пациент".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg