Днес Министерски съвет прие решение, с което се удължава срокът на извънредната епидемична обстановка с 15 дни – до края на юни.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който веднага след началото на Министерски съвет разясни новите моменти в досега издадените от него заповеди.
 
В България към настоящия момент има 2 889 души, заразени с коронавирус. 167 са починалите. Ниското равнище на заболеваемост и на починали хора в България се дължи на предприетите авансово мерки от правителството и последвалите след това, отбеляза здравният министър.
 
Независимо от всички мерки обаче, ние считаме, че мерките трябва да продължат и през следващите 15 дни, каза Ананиев и уточни, че няма нови мерки, които да се прилагат с изключение на 1-2. Моите заповеди остават да действат, заяви министърът.

Продължава да действа временното ограничаване на граждани на трети страни на територията на страната с изключение на Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали трети страни очакваме общоевропейско решение на 15 юни, заяви Ананиев.

istock
istock

Ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли.
 
Продължава да действа временното ограничаване на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко наши съседи - Черна гора, Босна и Сърбия.

Борисов: Извънредната епидемична ситуация се удължава до 1 юли

За всички останали трети страни очакваме общо европейско решение на 15 юни. По наше мнение ако се отворят границите за трети страни това ще стане най-рано от 1 юли, заяви Ананиев.
 
Второ, противоепидемичните мерки включват физическа дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Не е задължително носене на маски, решихме, че на закрити места можем да препоръчаме горещо носене на маски – в театри, опери, оркестри и т.н.

istock
istock

Разбира се, трябва да се спазва и дистанция или поне през един стол да са седнали хората в общественото място. Задължително носене на маски остава в публичния транспорт, заяви Ананиев.
 
Трето, към заповедта за временното ограничение на масовите мероприятия, новото, което ще влезе е, че ще се позволи на закрити места капацитетът да не е 30% от капацитета на залата, а 50% или през една седалка.

Освен тези мерки, ще продължим да следим много внимателно населените места с огнища на заразяване. Ще продължат наблюденията ни и извършването на тестове в социални домове за възрастни хора.

Към тази сутрин болните медици са 302-ма. Не трябва да се създава впечатление, че удължаването на извънредната епидемична ситуация е свързано с някои използвани до момента мерки или утежняване нормалния живот на българина, но ще следим внимателно процесите и ако се налага ще се предприемат обратните мерки, добави Ананиев.
 

istock
istock

На въпрос ще отпадне ли посещаването на магазин между 8:30 и 10:30 ч. само от хора над 60-годишна възраст, Ананиев отговори, че това ще трябва да отпадне в една от следващите негови заповеди.

“Това ще отпадне, тъй като хората се научиха влизайки в магазина да спазват санитарно-хигиенните изисквания. Мисля, че е дошло времето да отпадне това ограничение”, добави още той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg