Навсякъде, където има лечебни заведения със 100 % собственост на държавата и такива с над 50% участие на държавата, това са всички големи и областни болници, пред тях до 6 ноември съм разпоредил да се направи организацията по поставяне на мобилни постройки, тип фургони – медицински пунктове.

Това заяви здравният министър Костадин Ангелов,

В четвъртък мисля, че в големите болници в София вече ще има такива пунктове, уточни министърът.

Провeряват лабораториите заради забавени резултати от тестове за COVID-19

Той добави, че в тези мобилни постройки ще има екип лекар, сестра за консултации на хора, които имат нужда и не могат да стигнат до лекар или до личния им лекар, да може както да получат навременна консултация, така и да им бъде извършен бърз антигенен тест.

Идеята е максимално на много хора да бъдат направени такива тестове, за да се ориентираме каква е обстановката в страната, каза министър Ангелов.

"Най-правилното, когато се извършват тестове, е хората които имат симптоми да се тестват. А на хората, които са били контактни почти винаги излизат тестовете отрицателни. Много рядко излизат положителни тестове на контактни хора. Всеки може да си направи тест на този пункт, който иска. Нека да няма обаче опашки, ако има струпване хората да носят маски. Нека мислим, че когато сме на разстояние под 1,5 м рискът съществува", каза още Ангелов.



„Ситуацията е изключително утежнена заради растящия брой положителни проби и изискването за връчване на предписания за карантиниране. От края на септември досега много служители на здравната инспекция бяха положителни за COVID-19, което наложи извеждането им от работата на институцията”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

Относно идеята за електронни предписания проф. Ангелов заяви, че тя е входирана като предложение в НС и се очаква решението на законодателя.

istock
istock


От следващата седмица ще се издават електронни направления

„Най-добрият начин е предписанията да се връчват, както досега - на хартия, защото са основание за издаване на болничен лист. Ако броят на заболелите и карантиниране нараства, може да предприемем уведомяване по електронен път или с SMS”, добави здравният министър. 

Относно високия брой починали за деня - 51, министърът заяви, че е наредил да се извърши справка от кого са подадени, за да се разбере кой и кога е починал и дали има някакво забавяне при качването на данните. 

От днес на разположение на Столичната регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи.

Целта е те да подпомагат колегите си, ангажирани с извършването на държавния здравен контрол, както и с връчване на предписания и актуализиране на данните в Националната информационна система за борба с COVID-19.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg