Здравните власти обявиха няколко дни отсрочка във връзка с влязлото в сила днес изискване на зелен сертификат за посещение на редица закрити обществени места.

До неделя - 24 октомври, включително, няма да бъдат налагани глоби, а само ще бъдат издавани предписания. Там, където вече има наложени глоби, те ще бъдат отменени, заяви днес на брифинг министър Стойчо Кацаров.

Освен това сертификат за ваксинация вече ще бъде издаван и след първата доза, срокът на сертификата за преболедуване ще бъде удължен от 6 на 12 месеца, а до няколко седмици зеленият сертификатът ще стане задължителен и служители на държавата и общинската администрация, които работят с клиенти.

Срокът на зеления сертификат, който се издава на преболедували от Covid-19, ще се удължи от 6 до 12 месеца, бе съобщено още на брифинга на Министерството на здравеопазването. Това предстои да стане ясно до края на деня.

Кацаров уточни, че удължаването важи за рамките на нашата страна, не на ЕС.

Здравни експерти подкрепят тази промяна, която ще стане официална по-късно днес, стана ясно още на брифинга.

Още днес ще бъде обновена заповедта за противоепидемичните мерки. В нея ще бъде добавено, че сертификатът за ваксина след поставена първа доза ще е валиден.

До няколко седмици се очаква зеленият сертификат да стане задължителен и за служители на държавната и общинската администрация, които работят с клиенти.

За болните, регистрирани с бързи тестове, „Информационно обслужване“ до другата седмица най-късно ще издава и сертификати за хора, които са преболедували след 1 декември 2020 г., но не са имали възможност да се сдобият с такъв документ.

Сертификатите с антигенен тест ще са различни от европейските с различен QR код и уникален номер на защита.

Заради засилените темпове на ваксинация от вчера здравното министерство е решило, тъй като хората избират еднодозовата ваксина на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“), при която веднага се получава сертификат, да се издава и документ при поставяне на първа доза от някоя от останалите ваксини. Този документ ще бъде валиден като сертификат в рамките на един месец до поставянето на втора доза, каза министър Кацаров.

Безплатните Covid тестове, които хората ще могат да си правят в сертифицираните лаборатории, ще бъдат доставяни от РЗИ, но ще са обвързани с договор, който да определи пределна цена за пробовземане. Тя още не е договорена.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg