Има натиск върху лечебните заведения, най-осезаем е в София-град, Бургас, Шумен и Варна. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

Най-голям е натискът върху психиката на хората“, заяви още той. И призова българите да са спокойни и да знаят, че системата на здравеопазването е подготвена за реакция при кризи.

Борисов: До май или юни страната ни може да излезе от пандемията

"Очакваме до края на април да получим достатъчно ваксини и хората да могат да избират каква ваксина да си сложат". Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти.

За последните две седмици се наблюдава повишаване на броя на новозаразените с коронавирус. В последните дни се се регистрира пик на случаите в третата вълна на пандемията.

"Намираме се в пика на третата вълна, надяваме се ситуацията да остане такава в следващите дни. Нещата ще се оправят в рамките на няколко седмици", каза още Ангелов.

Министърът благодари на лекарите, които работят на първа линия, на спешните медици и на всички, които са ваксинирани срещу COVID-19 и сега работят в болниците.

"Очакваме до края на април да получим достатъчно ваксини и хората да могат да избират каква ваксина да си сложат", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

До края на лятото постигаме колективен имунитет у нас

България е на трето място по смъртност в ЕС, след Унгария и Чехия и на първо място на Балканите с 21 починали на 100 хиляди население. На база на 14-дневната заболеваемост, България е на пето място в ЕС със 730 на 100 хил., на второ място на Балканския полуостров, разкри главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


За сравнение - най-засегнатите страни са Естония и Полша с над 1000 болни на 100 000.

По думите му са намалели разликите между най-слабо засегнатите и най-силно засегнатите по отношение на регионите. Най-много са в София-град с 1018 на 100 000. 7 области са над 800 на 100 000, под 500 са Търговище, Разград и Кърджали.

"Хоспитализраните са много повече, отколкото през ноември и декември. Причината е спецификата с британския вариант на коронавирус – хората са с по-остра дихателна недостатъчност и по-голяма нужда от болнично лечение", посочи Кунчев.

На база на високата хоспитализация обаче смъртността е по-ниска в сравнение с втората на вълна на коронавируса у нас, изтъкна още той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg