Частично разхлабване на ограничителните мерки от днес, въпреки високия брой новозаразени от Covid-19.

Допускат се посещенията в кина, театри, музеи, галерии, библиотеки и циркови представления при заетост на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Посетители от днес се допускат и в местата за хранене, само в откритите им площи.

Възобновяват се занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство при капацитет и заетост на помещенията до 30%. От днес  се допускат и посещенията във фитнес центрове, спортни зали и клубове, както и плувни басейни и комплекси при използване също на не повече от 30 на сто от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко метър и половина.

Вижте новата заповед за разхлабване на мерките от април

От 1-ви до 12-ти април на магазините с нетна търговска площ над 300 квадратни метра, предлагащи нехранителни стоки, се разрешава работа с клиенти само на откритите площи, прилежащи към търговския обект.

istock
istock


Посещенията в заведенията за хранене и развлечение се допускат само в откритите им площи при ограничено работно време от 6.00 до 23.00 часа. Изключения са дискотеките, бар клубовете, пиано баровете бар-вариете и нощните барове,  които остават затворени до края на месец април.

Министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов обясни мотивацията за разхлабване на ограничителните мерки:

"Здравето на хората на няколко характеристики - едната е физическата характеристика, другата е психическата характеристика и третото е социалното благополучие. Ние трябва да се грижим за всичките тези фактори, когато отпускаме мерките, правим го отговорно, последователно."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg