Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прогнозира, че с този темп на ваксинация и пристигане на ваксините до края на лятото страната може да постигне колективен имунитет.

„Нямаме ваксини, които стоят на склад. Всички, които идват, се разпределят приоритетно по фазите за работещите на първа линия. В момента има бум на желаещи да се ваксинират сред хората, включени в първите две фази - лекари и учители”. Това каза здравният министър, след инспекция в болницата в Сливен.

През април се очакват много повече доставки на ваксини – дори и количества, които са договорени над квотата за страната ни, съобщи министърът.

Кога ще избираме с коя ваксина да ни имунизират

Министърът направи коментара във връзка с повишеното желание на здравни работници и учители да се ваксинират. Той каза, че интересът е нараснал от 27% до 63%. 

„Имаме изключително голямо желание на лекари, медицински сестри, санитари да бъдат ваксинирани. Същото е и при учителите“.

Той заяви още, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефикасна, което се потвърждава от Европейската агенция по лекарствата.

„Нормално е хората да се страхуват и съмняват, когато четат недобросъвестна информация в публичното пространство. Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малко ще бъдат жертвите.”, категоричен бе проф. Ангелов.

Ангелов обяви, че в момента страната разполага с 48 000 болнични легла и за здравните заведения се осигуряват кислородни концентратори. До края на деня се очаква заповед, с която  всички дихателни апарати ще бъдат до болничните легла и така те ще станат реанимационни, уточни министърът.  Министър Ангелов обобщи ситуацията в най-проблемните области в страната.

Още 96 млн. лв за медиците и за лечение на пациенти с COVID-19

"В момента ситуацията в Бургас в контролирана, нямаме притеснения за там. Ситуацията в София също продължава да бъде под контрол. Увеличаваме болничните легла. В Силистра ситуацията е такава. Идеята е пациентите да не се возят с линейка от Силистра до Варна или до някой друг град, където има легла".

За Сливен министър Ангелов съобщи, че ще има допълнителни доставки на „Ремдесивир“:

„В понеделник той ще е тук“.

Ангелов не се ангажира дали ще бъдат удължени извънредните мерки след 31 март.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg