България ще достигне 70% ваксинирани до края на лятото. Тази прогноза направи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред Нова телевизия.

От следващия месец доставките на РНК ваксините се вдигат тройно за България. Очакваме и втората векторна еднодозова ваксина, което реално ще позволи да има избор, обясни още той.

"При третата вълна е правилно това, което се прави от медицинска гледна точка", каза още проф. Балтов. И обясни, че при третата вълна лекарите са ваксинирани, работят без страх, а и самото лечение на пациентите е по-адекватно.

Според него новите мерки са добри и ще дадат своя резултат след като минат десетте дена. Той не смята, че задължително ще се увеличи локдауна, като една от причините е, че и учениците ще имат ваканция.

Една от причините за по-голяма смъртност е, че България е на едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания и онкозаболявания. Според него съседите ни си занижават леталитета.

Колективен имунитет в Европа до средата юли

"По време на кризата лъснаха някои проблеми, които нацията ни имаше преди коронакризата - липсата на добра профилактика, това, че някой е лекувал по телефона, че не си задължен да отидеш на профилактичен преглед", каза още той.

istock
istock

При третата вълна имало по-плавно нарастване на случаите, повече болници могат да поемат болните и натоварването е преразпределено. Проф. Балтов обясни, че има регистрирани случаи на повторно заразяване, но те не се много и трябва да се следи нивото на антитела. Не забравяйте, че има модификация на вируса, британския вариант е изключително агресивен, каза още той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg