Oтваряме – затваряме за по 10-15 дни, това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на посещение в град Бяла,  област Русе.

Там той разгледа обновената спортна зала в града заедно с министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

"Вчера получихме 31 000 ваксини на Pfizer, днес още 51 000 ваксини на Moderna получихме, утре ще получим и 151 000 на AstraZeneca. Благодаря на ЕК за това, което прави. До края на месеца ще минем над 700 000 ваксини. Разчитам много на личните лекари и на всички медицински специалисти максимално бързо по 10 000 – 15 000 ваксини на ден да се поставят. Това означава милион и половина българи да бъдат ваксинирали или преминали през вирус. Това дава възможност за оптимизъм, че май - юни ще излизаме от пандемията“, заяви Борисов.

Разхлабват мерките от 1 април

„Сутринта рано днес имахме съвещание със здравния министър Костадин Ангелов и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и обсъдихме поетапно на база на тези резултати с ваксинирането и оздравелите да започнем да разхлабваме мерките. От понеделник се отварят детските градини и яслите. Учениците ще се върнат в училищата щом приключи ваканцията им, висшите учебни заведения също ще се върнат", обеща премиерът."Отварят се и откритите площи на заведенията, за да могат хората да седнат да обядват. На първо място в заповедта са театрите, Филхармонията, Консерваторията, музеите, галериите. Започваме поетапно – с 30%, после 50%, докато ги отворим на пълен капацитет", посочи той.

Борисов разкри, че властта обмисля и кога да отворят фитнесите и СПА центровете.

"Зимните ни курорти работят на макс и продължават да работят. В тази изключително тежка ситуация за света това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората. Работят всички, виждате и църквите. Другите държави представете си какво причиняват на хората с този пълен локдаун. Ние сме като ластик: отваряме – затваряме за по 10-15 дни. Когато хората се уморят, пак отваряме. Аз съм оптимист, че ще минем милион ваксини. Оптимист съм, защото знам как работи ЕК с европейската ваксинация", допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg