България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша са първите държави в ЕС, които вече издават европейско удостоверение за ваксинираните, преболедувалите и изследваните за Covid-19. Това съобщи Европейската комисия (ЕК).

Останалите държави ще се присъединят към системата в следващите дни и седмици, отбелязва ЕК. Уточнява се, че вече 22 държави са преминали успешно изпитанията за свързаност на националните бази данни.

Ваксинационни паспорти - как ще се пътува с тях

Комисията предложи удостоверения да се издават и за преболедувалите, които са получили дори само една доза от ваксина, при която са необходими две дози. Предложението подлежи на одобрение от Съвета на ЕС.


България обяви, че новият европейски сертификат ще бъде достъпен след 4 юни. Достъпът до него ще е само срещу номер на лична карта, номер на ваксинация и ЕГН.

Преиздаването на българския сертификата се улеснява заради отпадането на изискването за електронен подпис, с който трябваше да се влиза в сайта на Националната здравна система.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg