Днес ще преведем поетия ангажимент от министър-председателя всички медицински и немедицински кадри, които са участвали на първа линия и които имат пряко участие по наблюдението по лечението на коронавирус да получат чисто допълнително възнаграждение от 1000 лева.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг в Министерски съвет.

"Това означава, че те на практика ще получат по 1537 лева, тъй като ние плащаме данъка и осигурителните вноски, както от името на работника, така и от името на работодателя. След като се платят тези задължения за работника ще останат хиляда лева допълнително възнаграждение.

istock
istock

Това допълнително възнаграждение ще получат 1700 лекари, медицински персонал в 34 лечебни заведение. Общата сума е два милиона и шестстотин хиляди лева.

Застраховат безплатно 1 200 медици в София

Останалите до шест милиона лева, тоест 3 милиона  и 400 хиляди лева ще получат хората, които работят в центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции и националния център за заразни и паразитни болести", обясни той.

"Критерият, по който е разпределена тази сума, когато в една болница има до пет случая на коронавирус, тогава допълнително възнаграждение получават 40 души.

istock
istock

Когато са от пет до десет, получават 70 души. Когато са над 10 заболелите, получават допълнително възнаграждение 100 души. Това е взето от най-добрите практики като съотношение. Този ресурс в рамките на шест милиона ще нарасне, тъй като видяхте, че още в самото начало на април се появиха и нови области, в които има заразени от коронавирус", уточни Ананиев.

"Днес ще предложа на министерски съвет да приеме проектно решение, с който да одобри договор между министерството на здравеопазването на Република България и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лекарствения продукт хидроксихлорофин сулфат и също така азитромизин таблетки. Това са лекарства, които в своята комбинация дават много добър ефект върху лечението", съобщи още министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg