„За мен не е успокоителен начинът, по който се развива епидемията в България. Не знам на какво се дължат оптимистичните прогнози на част от отговорните лица, защото все още и на дневна, и на седмична база имаме висок брой новозаразили се, твърде висок брой загинали хора. Платото, за което се говори, е също много условно - особено на фона на ниския брой ваксинирани, аз не виждам никакви поводи за оптимизъм“, заяви доц. Михаил Околийски - експерт в Офиса на Световната здравна организация в България по БНР.
 
По думите мупрез цялото време "сме в една потенциална много висока опасност, която ни различава много от другите европейски страни.„Над 50  на сто ваксинирани трябваше отдавна да постигнем, а хората дори не спазват мерките. Дори Румъния е по-добре от нас. Дори по данни на СЗО ваксинираните медици са едва 26 на сто в България“, каза още доц. Околийски.
 
Според д-р Людмил Шопов, кардиолог в Клиниката по Кардиология на УМБАЛ "Царица-Йоанна – ИСУЛ", изказванията, че вълната отминава, са доста популистки. „По-скоро ще остане едно плато с доста случаи на ден, а болниците са на предела на силите си. Всеки ден се изписват по 10-12 пациенти и леглата се заемат веднага.
 
Имаме 100 легла за средно тежки случаи и 20 интензивни. Последните не остават празни. А лекарите са изтощени до крайност. Ситуацията сега е доста по-тежка.
 
При нас в Covid отделенията работят кардиолози, нефролози, лъчетерапевти, травматолози и реаниматори. Но те не са достатъчни, а трябва да ги лекуват пулмолози и инфекционисти. През цялото на време на пандемията мога да обобщя, че като осигуреност сме били почти винаги на ръба. И като количества кислород, ремдесивир, който все не достига, да не говорим, че се оказа и не толкова ефективен.
 

istock
istock

Имах всеки ден чувството, че в някоя болница в страната ще изгърми някоя кислородна инсталация! Толкова много се изградиха, заради болните с Covid-19, толкова голямо количество никога през практиката си не сме използвали кислород, допълни той. По думите му  тежко болните пациенти имат нужда да стоят с дни на кислород, а не както преди пандемията – по два дни.
 
И да, хората имат непрекъснато забележки, някои от тях не могат да издържат толкова време с апарата, оплакват се, критикуват ни – но друг начин няма – иначе трябва да ги интубираме. А това не е по-добрият вариант за крайния изход“, каза д-р Шопов.

Ще трябва ли да се ваксинираме всяка година срещу COVID-19

„9 от 10 интубирани загиват, потвърди и доц. Околийски. Затова е крайно наложително психолози да работят с медицинските работници.
 
По думите на доц. Околийски здравната система има нужда от реформа и от СЗО са дали препоръки за това. Според двамата лекари пета или каквато и да е вълна предстои, не трябва да се осланяме на въведения зелен сертификат, а да се усили тенденцията на решителни действия за ваксиниране.
 

istock
istock

„Защото при нас почина пациент във възрастовата група 20-29 години с фалшив сертификат, без заболявания. Така, че е недопустимо да се допуска фалшифицирането на сертификатите – това е гавра“, разказа д-р Шопов.
 
„Ваксинираните много рядко могат да предават вируса, те преболедуват леко и не умират от коронавируса“, посочи доц. Околийски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg