Двойно да се увеличи броят на сега действащите 70 ТЕЛК-а в страната – това предвижда проект за промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза.

Документът ще бъде обсъден в комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник, научи "Хоризонт".

Основната цел е териториалните експертни лекарски комисии да могат да се произнасят в законоустановения тримесечен срок, което към момента масово не се случва.

Хора с увреждания чакат с часове пред ТЕЛК

Сега има значително забавяне на медицинската експертиза на трайно намалената работоспособност, вид и степен на увреждане, като това забавяне е различно при различните комисии. 29 ТЕЛК-а, което е 41 процента от всички, се произнасят в законоустановения тримесечен срок, между 4 и 6 месеца се произнасят 17 комисии, а над една година – 15. Най-дългият период на произнасяне достига над 4 години. Основната причина е недобрата кадрова обезпеченост.

istock
istock

Проектът за промени предвижда комисии да се разкрият във всички държавни и общински многопрофилни болници и комплексни онкологични центрове, като в тези от тях, които са университетски болници и или търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала, трябва да се създадат най-малко по две комисии.

Променят помощите за пенсионери с ТЕЛК

За кадровото осигуряване на ТЕЛК се въвежда задължително участие в съставите на комисии на началниците на структури в съответното лечебно заведение.

Предвижда се и създаване на условия за ползване на пълната информация от записите в електронните здравни досиета на хората от органите на медицинската експертиза. Целта е намаляването на случаите, при които ТЕЛК изисква допълнителни изследвания и консултации в хода на процедурите по експертиза.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg