Стойността на клиничната пътека за коронавирус ще бъде увеличена почти двойно. 

За това се договориха Българският лекарски съюз и Здравната каса, предаде БНР.

От август НЗОК ще плаща за пътеката 1200 лева, като в тази сума влиза и стойността на PCR тестовете за пациентите, които постъпват в болница.

Заплатен от Касата PCR тест при прием в болница иска БЛС

Увеличени ще бъдат и всички стойностите на клинични пътеки за лечение на инфекциозни заболявания, както и за нормално раждане. 

Конкретните параметри предстои да бъдат обсъждани. 

Преди това здравният министър Кирил Ананиев докладва на премиера Бойко Борисов, че ще бъде обсъдена възможността цените на всички клинични пътеки да бъдат завишени с такава сума, че с нея да може да се покрива входящият тест за коронавируса на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване, а не да е за сметка на болния или на лечебните заведения.

Това стана на работна среща на министър-председателя с Националния оперативен щаб, на която бе обсъдена актуалната епидемична обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и мерките за поддържане на готовността на болниците да приемат и лекуват пациенти с новия вирус.
 

МС
МС

На разговора присъстваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов, съобщиха от правителствената информационна служба.

 „Засилваме готовността на болниците за лечение на българите с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията“, заяви по време на срещата министър-председателят Бойко Борисов. 
 
Премиерът разпореди на здравния министър и на щаба да продължат изключително внимателно да следят и анализират данните на заболеваемостта у нас с цел възможно най-добра реакция на здравната ни система за опазване на здравето и живота на българските граждани.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg