Електронна рецепта ще бъде въведена до края на годината.

До тогава ще е готова и новата здравна стратегия, която се подготвя в момента. Това съобщи председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова.

"Устойчиво развитие на здравната система може да се постигне само когато има консенсус между политическите сили по този въпрос", подчерта Дариткова.

Тя посочи какви са целите на новата стратегия. Първи приоритет е постигане на по-малка смъртност при децата. В момента показателите са 6.8 при хиляда.
 
За 2018 г. детската смъртност е била 5.8 промила, като имаме региони, където тя е по ниска от средноевропейската, обясни тя. А по думите й, следващият показател е постигане на по-голяма продължителност на живота.
 

istock
istock

"И по отношение на този критерий страната има успех - с около 3 г. се е удължил животът, но сме далече от средноевропейските показатели", добави Даниела Дариткова, уточнявайки, че имаме напредък и по предотвратяване на предвидимата смъртност.
 
"Трябва да се заложи в бъдещата стратегия на повече профилактика на здравето и осигуряване кадрово на системата, защото в материално-техническо отношение вече имаме световни стандарти", каза шефът на здравната комисия.

Облекчават отпускането на лекарства с протокол от НЗОК

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков е постигнато много в областта за финансиране на здравеопазването, но все още има много да се желае по отношение на разходите за здравеопазване за всеки един човек от населението.

Той поясни, че съвсем скоро ще бъде публикуван доклад за здравето на нацията, като посочи, че в него вече се забелязват положителни тенденции. Като пример той изтъкна намаляване на детската смъртност.
 
„В това отношение все още не сме стигнали европейските нива, но тенденцията се оформя като устойчива“ - каза Пенков.
 

istock
istock

"Сега се говори, че ще се появи нов вид хепатит, но не знаем колко ще са засегнати от него. В Европа е стигнало 80% носителство от този нов вид хепатит при прасетата.

Знае се, че такова нещо ще има, а нашите системи трябва да са подготвени и да защитим хората от всякакъв вид заплахи.

Първата стъпка е превенция, после здравно образование, профилактика, скрининг, за да може да сме абсолютно здрави, когато сме на средна възраст", обясни заместник-министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg