На 29 януари ваксината на "АстраЗенека" може да получи одобрение за приложение в ЕС, съобщи днес Европейската агенция по лекарствата.

Агенцията уточни, че днес производителите на този препарат са внесли документите си за оценка.

Уточнява се, че агенцията е извършила досега предварителна проверка на ваксината, която след одобрение ще бъде третият достъпен в ЕС препарат за защита от заразяване с Covid-19.

Без стаден имунитет срещу Covid-19 въпреки ваксините


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че при положително становище на лекарствената агенция, разрешението за пазарен достъп ще бъде издадено много бързо.

istock
istock

При одобряването на първите две ваксини ЕС даде разрешение в същия ден, в който лекарствената агенция се произнесе положително.

Кои трябва да изчакат с ваксината за коронавирус

Пред комисията на Европейския парламент по околна среда, защита на общественото здраве и сигурност на храните днес главният преговарящ на ЕС с производителите на ваксини Сандра Галина посочи, че във второто тримесечие на годината доставките ще се ускорят. Тя добави, че ЕС е сключил споразумения за покупка на "всички достъпни количества" ваксини на пазара.

По нейните думи предварителните споразумения, сключени от ЕК, предвиждат графици за доставка и условия за отговорността на производителя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg