Да се забрани продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години, предлагат депутати с промени в Закона за здравето, внесени в Народното събрание.

В него е записано, че се забранява продажбата, купуването, дори онлайн, на енергийни напитки на непълнолетни. Продавачите пък ще са длъжни да отказват продажбата им на лице, което не е доказало, че има навършени 18 години, пише в законопроекта.

Забраната за предлагане на такива напитки ще важи и за детски градини, общежития за ученици, и в магазините на разстояние по-малко от 100 метра от тях, с изключение на висшите учебни заведения.

Дават безплатно малини и боровинки на учениците

Според вносителите на промените консумацията на кофеинови енергийни напитки сред подрастващите е свързана с редица рискове за здравето, включително интоксикация с кофеин, затлъстяване и кариеси. Енергийните напитки са свързани и с нервност, замаяност, затруднена концентрация, безсъние, дехидратация, ускорен сърдечен ритъм, гърчове и дори инсулти, подчертават депутатите.

istock
istock

Освен това прекомерната им консумация може да причини тежки реакции и е свързана с употребата на тютюн, алкохол и наркотици, пише още в мотивите към проекта. Въпреки това те остават популярни и достъпни сред подрастващите, като някои от тях ги консумират ежедневно и дори ги смесват с алкохол.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase