Цари пълен хаос с издаването на електронни направления, сигнализираха личните лекари. "Проблемът е в обмена на информация между Здравната каса, "Информационно обслужване" и доставчиците на софтуер. От вчера работим по-спокойно.

Системата винаги е била неподготвена. Големият софтуерен проблем е в лаборатории, поликлиники и медицински центрове. Коренът на проблема е по оста Здравна каса - "Информационно обслужване", заяви в "Денят започва" д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар от Варна.

По думите му няма как да се издаде временно хартиено направление.

"Този вариант на електронизация не е това, което общопрактикуващите лекари предлагахме и настоявахме, това е пародия на електронно здравеопазване, с нищо ние като лекари не сме облекчени от бюрократична гледна точка, нито пациентите", допълни д-р Николай Христов.

Какво вече може да се види в здравното ни досие

Според него се губи допълнително време да се качва цялата информация в здравноинформационната система на Здравната каса.

istock
istock

"Това намалява времето с пациентите, което води до по-малко реализирани прегледи и по-малко здравна грижа за пациентите, както и до директни икономии за Здравната каса", каза още д-р Николай Христов.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg