„През следващите две седмици прогнозите са да паднем под 2 хиляди заразени на ден и под 100 човека починали с COVID-19. Това каза за NOVA математикът проф. Николай Витанов. По думите му очакванията са дифузното разпространение на вируса да спре.
 
„Има три възможни сценария. Първият е оптимистичният - да паднем под 2 хиляди заразени и под 100 човека смъртност. Вторият - тези цифри да не се постигнат.

Третият сценарий е най-страшният - спадът да спре и броят на заразените пак да тръгне нагоре, което ще гарантира един ужасен декември месец”, коментира математикът.

Кога ще въведат пълен локдаун у нас

Според него предпоставки за реализирането на някои от лошите сценарии ще са прибирането на сънародниците ни от чужбина, както и връщането на учениците в клас. "Спад на ентусиазма за ваксиниране също ще промени данните", допълни проф. Витанов.
 

istock
istock

„Към момента около 45% от населението се е срещало с вируса”, обясни още той. И прогнозира, че до налагане на локдаун няма да се стигне.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg