Поставянето на ваксината срещу COVID-19 на медици на първа линия продължава на 28 декември в областите Стара Загора, Враца, Велико Търново, Варна и Русе.
.
В първия ден имунизация ще бъде направена на медици в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и МБАЛ „Тракия“ в Стара Загора. Процесът ще продължи поетапно, като бъдат обхванати всички заявили желание за поставяне на ваксина лекари, медицински специалисти, санитари, фармацевти, помощник-фармацевти, стоматолози и общопрактикуващи лекари.

Здравните власти отчитат ръст на желаещите да се ваксинират

В област Стара Загора техният брой към момента е около 1150. Регионална здравна инспекция – Стара Загора е отправила писмено изискване за разкриване на кабинети за извършване на имунизация срещу COVID-19 към лечебните заведения за болнична помощ в областта. На първите две лечебни заведения, в които започва поставянето на ваксина, са осигурени необходимите консумативи и съпътстващата документация. В готовност ще бъде и имунизационният кабинет в РЗИ – Стара Загора.

istock
istock

Предстои ваксинацията да започне и в останалите три района, подчинени на РЗИ-тата във Враца, Велико Търново, Варна и Русе. В рамките на три дни в Русе първата доза от ваксината ще получат 200 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал от лечебните заведения за болнична помощ в региона, както и от Центъра за спешна медицинска помощ, Центъра за психично здраве.

Официално: Имунизацията срещу Covid-19 стартира на 27-ми

160 дози от ваксините срещу коронавирус на "Пфайзер"-"Бионтех" за 975 медици на първа линия за шестте области в Североизточна България пристигнаха още на 26 декември в РЗИ-Варна. В една доза се съдържа необходимото количество за ваксиниране на петима души. В пратката има и още 35 дози-уточниха от РЗИ.

От 27 декември започна и раздаването на ваксините за Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра.

istock
istock

Ваксинирането започва в понеделник, като първи ще са служителите на спешна помощ. Ваксините трябва да се поставят до 30 декември, като около 450 остават за Варна.

В столицата също продължава ваксинирането. В понеделник в 8 ч. сутринта ще започне ваксинирането на лекари, медицински сестри и санитари, работещи на първа линия в борбата с Covid-19 в Александровска болница.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg