Антипаразитните свойства на ивермектин са широко известни на научната общност, а през 2015 година бе присъдена Нобелова награда на Campbell и Omura заради значимия им принос в изследването на медикамент на име „Ивермектин – лекарство чудо“, произвеждан от бактерия Streptomyces avermitilis.

Така коментира пред Kmeta.bg. пулмулогът Петър Чипев от медицински център „INSPIRO”. Лекарството, известено с широкия си антипаразитен спектър, е включено в листата на най-важните медикаменти на Световната здравна организация. Чипев, който е събрал и публикувал всичко по темата за лечебните свойства на лекарството-чудо в статия „Ивермектин за лечение на КОВИД -19 – време ли е за голямата премиера“ , напомни, че след редица проучвания е станало ясно, че освен антипаразитни, той притежава и противовирусни свойства.

Хематолог: Ивермектинът работи успешно при лекуването на Covid-19
 

Установeно е, че Ивермектин е ефективен срещу редица РНК-вируси като човешкият имунодефицитен вирус – 1 (HIV-1), грипа, денга вируса, зика вируса и се правят проучвания за SARS-CoV-2.

istock
istock

Противовирусен ефект на Ивермектин в епруветка

Способността на Ивермектин да оказва сходно влияние върху развитието на различни вирусни инфекции се дължи на това, че той повлиява нормални процеси в клетката-гостоприемник, които вирусите „пленяват“, за да се развиват в нея по-ефективно, обясни Чипев. Това е от голямо значение за спирането на размножаването на различни техни представители като HIV-1, грипния вирус, денга вируса, вируса на Западно-нилската треска и SARS-CoV-2. Достъпът до тази най-важна част на клетката се осъществява от различни протеини, които с това си качество се превръщат в мишена както за вирусите, така и за медикаментите.

Надеждите

Надежда за лечение на ковид даде ин витро тестването на Ивермектин от екипа на Леон Кали, обяснява в статията си Чипев. В експеримента пациентите на Ивермектин получавали поне 1 перорална доза от 200 мкг/кг към стандартната провеждана терапия при КОВИД. Част от пациентите получавали и втора доза на ден 7 от началото на терапията. Ретроспективният анализ на данните показва значително по-ниска смъртност при пациентите, лекувани с Ivermectin (15.0%), спрямо тези, които не са получавали медикамента (25.2%).

Финални тестове за използване на "Ивермектин" в България

Макар че Ивермектин не е включен сред 14-те тестваните медикаменти при одобрения за приложение при хора, математическите изчисления показват, че той има потенциала да достигне концентрации в белия дроб 10 пъти над 50% ефективната концентрация.

istock
istock


Ивермектин за лечение на КОВИД-19 в световните препоръки

Приложението на Ивермектин в лечението на КОВИД-19 в България доби голяма популярност с един от протоколите за лечение на вируса. Той е на EVMS (Eastern Virginia Medical School), съставен от Пол Марик. В него медикаментът се препоръчва във всички фази на болестта, както за профилактика, така и за лечение, без значение от тежестта на протичането.

Доц. Попов: "Ивермектин" има голям ефект при лечение на Covid-19

Чипев разгледа и основните притеснения за използването на Ивермектин за лечение на КОВИД-19 в клиничната практика. Те идват от невъзможността да се достигнат плазмени концентрации, които да съответстват на установените ин витро концентрации, ефективни срещу SARS-CoV-2, с тестваните до момента при хора дозови режими на медикамента. 

Според него  има съобщения за положителен ефект след приема на ивермектин в комбинация с други медикаменти, но от гледна точка на научната общност са необходими още сериозни клинични изследвания, в които лекарството да бъде включено напълно самостоятелно. Чипев е категоричен, че дозите, в които се изписва лекарството отлекари, не носят вреди на хората.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg