Прилагаме мярката, която се прилага в цяла Европа – да се опитаме да спрем разпространението на вируса чрез въвеждането на „зелен сертификат“. Той дава възможност на хората да работят и да общуват. Изказването на министъра на здравеопазването е цитирано на фейсбук страницата на МЗ.

„От нас като общество зависи дали тази мярка ще даде резултат, или ще се наложи да въведем локдаун. За съжаление не използвахме лятото, за да се ваксинираме, не го правим и сега.

Бизнеси обявяват бойкот на новите мерки у нас

Зеленият сертификат ще се използва за влизане в местата, където се събират много хора – големи магазини, ресторанти, дискотеки, кина, театри, музеи. В градския транспорт няма да се изисква зелен сертификат, тъй като ако спре той, хората няма да могат да ходят на работа – ще спре и икономиката“, подчертава Кацаров и пояснява, че наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет и това е така по цял свят.

Само сертифицираните лаборатории имат право да издават сертификати. Те могат да разкриват изнесени пунктове и резултатът на пациентите се въвеждат в информационната система, пак се издава сертификат.

istock
istock

От организаторите на събития и собствениците на търговски обекти се изисква единствено да проверяват за наличието на зелен сертификат. Те не могат да установят дали един сертификат е истински. Има други органи, които са разследващи, и могат да установят това.

При фалшив сертификат може да се търси наказателна отговорност от отделните хора, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

Някои хора демонстративно не спазват мерките. Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпим капацитета на система.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg