Рискът от пренасяне на вируси вкъщи при хора, които редовно посещават обществени места или пътуват с градския транспорт е доста висок, така че трябва да почиствате дома си по възможност ежедневно, каза за РИА Новости Татяна Руженцова, ръководител на отдела за клинични изследвания на Централния изследователски институт по епидемиология в Русия.

"Ако имате членове на семейството, които са пътували с обществения транспорт, работят или често посещават търговски обекти, тогава рискът от инфекция е доста голям, така че почистването трябва да се извършва по възможност поне веднъж дневно", каза Руженцова.

Хотелска стая или апартамент под наем - къде е по-безопасно да отседнете при пандемия

Тя отбеляза, че дори ако никой вкъщи не е болен, при почистване трябва да се ползват дезинфектанти.

Особено внимание трябва да се обърне на коридора - дръжките на вратите и ключовете на лампите трябва да се дезинфекцират по-често, уточни експертът.

istock
istock

Според нея в коридора трябва да се монтира и бутилка с дезинфектант, за да може веднага след като човек влезе отвън, преди да докосне нещо да дезинфекцира ръцете си – така рискът от пренасяне на инфекция в жилището силно ще намалее.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg