"При телефонна консултация ще бъде правен амбулаторен лист и ще бъде назначено PCR изследване на нуждаещите се.

Това ще се случва при наличието на поне 2 от 11 симптома". Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.
 
От системата ще бъде генериран номер, който ще получи пациентът. С него той може да отиде във всяка лаборатория, която има договорени отношения и прави този вид тестове, обясни д-р Брънзалов.

Това трябва да се случва за хора със симптоми и апелира системата да не се заблуждава.

"Когато се заяви в национални медии, че въпросните PCR направления няма да бъдат регулирани, а след това се пробутват текстове, че ако случаите станат много... те отново ще бъдат лимитирани не е добре", каза зам.-председателят на БЛС и допълни, че е важно тези направления да са без лимит и няма да бъдат регулирани с обикновения стандарт.
 

istock
istock

Въпросните PCR изследвания не са част от пакет с други, като рентгенова снимка и кръвни проби.

Тестването на служители за COVID-19 ще минава за фирмен разход

"Всеки от нас се старае процесът пред кабинетите на общопрактикуващите лекари да бъде максимално лесен. Опашки обаче може да има винаги", допълни д-р Брънзалов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg