Реформата в ТЕЛК е в ход. Правителството в оставка гласува промени в правилата за работа на комисиите и на практика задължи всички държавни и общински болници да разкрият по една, а в университетските болници - по минимум две ТЕЛК комисии. Едномесечният срок за това изтича на 19 април. А от 20 юни заявленията за ТЕЛК трябва да се разпределят електронно на случаен принцип, между всички комисии в страната от система, която ще се разработва тепърва.
 
Почти година след като служебният здравен министър Асен Меджидиев предложи реформа в ТЕЛК, правителството в оставка гласува промените. Според тях до 19 април в страната трябва да бъдат разкрити около нови 80 ТЕЛК комисии във всички държавни и общински болници. Столичната кардиологична болница "Света Екатерина" е университетска и според новите правила трябва да разкрие минимум 2 комисии.
 
"Ние сме специализирана болница. Да, университетска болница сме, но при нас има определен брой специалности, които покриваме. Тоест няма как да освидетелстваме човек, за когото нямаме съответната компетенция", коментира Георги Найденов - зам.-директор на УМБАЛ "Св. Екатерина" пред БНТ.

Как ще става освидетелстването в ТЕЛК само по документи

Така ако в ТЕЛК "Света Екатерина" попадне пациент с неврологично или очно заболяване, комисията ще трябва да търси външен консултант, за да го освидетелства. Иначе според новите правила в ТЕЛК задължително трябва да работят шефове на клиники и отделения или посочени от тях медици.

"Ако се налага да търсим допълнителна медицинска работна ръка специално за ТЕЛК комисии, които да са на 8 часа работен ден, това определено би било затруднение, тъй като всички лечебни заведения, независимо дали са държавни, общински или частни, са в доста сериозна конкуренция за медицински персонал", каза още Георги Найденов.
 

istock
istock

Според новите правила ТЕЛК трябва да издаде решение до 3 месеца след подаване на заявлението. Комисиите ще работят само по документи. Физически преглед ще се прави по изключение на хора в тежко състояние. Така например, след като заработи системата за случайно разпределение, ТЕЛК-Варна ще може да издаде решение на човек, подал документи в София.

"Ако този документ от София, който отиде във Варна, е написан така, че той да може да разбере какво му е състоянието на човека - той ще може да даде обективна оценка. Но ако то разписано с две изречения, ако не го види срещу себе си, няма как обективно да го оцени", обясни Веска Събева - зам.-председател на Националния съвет за хората с увреждания.
 
А това може да е причина хора с увреждания да получат по-нисък процент намалена работоспособност, обясни Събева. Неофициално работещи в ТЕЛК коментираха, че промените няма да решат проблемите в системата. А вместо да ни осигурят събеседник, от здравното министерство отговориха на въпросите ни с цитати от постановлението на Министерския съвет.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase