Липсва организация в Спешната помощ, но липсва и адекватна реакция от гражданите. Хората често бъркат какво е спешно и какво е неотложно състояние и невинаги могат да преценят дали техният близък трябва да бъде хоспитализиран.

Такова мнение изрази адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова в студиото на „Здравей, България”. Тя коментира случая, при който 13-годишно момиче припадна и получи гърч пред частна болница в Бургас, след като преди това семейството обиколило няколко лечебни заведения с надеждата детето да бъде прието в лечебно заведение.
 
„Трябва ясно да се разбере, че по закон спешно състояние е това, което пряко и непосредствено застрашава живота на едно лице. Говорим за едно дете, което чака, но може да обикаля болници, едни родители, които могат да го карат с личния си автомобил или с частна линейка, както разбрах от медиите. Такава не съществува, това е просто някакъв транспорт, за който някой заплаща. Там няма лекар, фелдшер, монитори, апарати за обдишване. Линейката не е такси”, поясни адвокатът.

Според нея има пропуски в действията на родителите и системата.
 

„Трябвало е да се обадят на личния лекар на детето. Да се потърси помощ в извънболнична помощ, ако симптомите и състоянието на детето налагат спешна хоспитализация, такава щеше да бъде предприета. В България трябва да има промяна в закона за лечебните заведения, за да не допускаме да има болница без специалисти и да няма болница без спешно отделение”, каза още Мария Петрова.

Доплащаме най-много за лекарства

Адвокатът по медицинско право коментира и катастрофата във Враца, при която загина 3-годишно момченце. Близки на жертвата твърдят, че една от лекарките, пристигнали на мястото на инцидента, е била под влияние на алкохол.

istock
istock

„В България всеки е невинен до доказване на противното. Право на всеки един е да откаже кръвна проба. Най-вероятно има проблем с дрегера, защото ако тя знаеше че е употребила алкохол мислите ли, че щеше да се съгласи на проба.

В Спешната помощ постъпва сигнал за катастрофа със смъртен случай на дете. Това обаче не е предпоставка за агресия над лекарите. Не знаем имало ли е детско столче, колко души са били в колата, правоспособен ли е шофьорът. Обвиняваме лекарката, а не коментираме защо се е стигнало до тази катастрофа. От какво е починало детето от катастрофата или неоказана медицинска помощ?”, каза Петрова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg