"Засега в България няма случай на мистериозния хепатит. Опасното е, че не се знае точно какъв е причинителят и какво се прави.

Здрави деца, които не са боледували последният месец изведнъж влошават общото си състояние - симптомите са силно пожълтяване на кожата, повръщане и светли, бели изпражнения", заяви в "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столичната община.
 
По думите му след анализ на случаите в световен мащаб става ясно, че всяко десето дете кара тежко това състояние.
 
"В рамките на дни се развива болестта, трябва да се проследява състоянието. Аденовирус е в основата на този хепатит, но не е 100 процента сигурно. Случаите са до 6-7-годишна възраст, като засяга най-много децата до 3-годишна възраст. Има лечение с антивирусен препарат, който действа", допълни проф. Тодор Кантарджиев.
 
По думите му има вероятност да бъдат засегнати и очите, възможни са и оплаквания на храносмилателната система.
 
"Спиртните кърпички тук не действат. Важно е миенето на ръцете при децата и ползване на кърпички с хлор. Предава се с ръце и повърхности", добави проф. Тодор Кантарджиев.
 
Той прогнозира, че няма да имам тежки случаи на хепатит в България и посъветва хората във връзка с пролетния сезон да не ходят по тревите и междублоковите пространства.

Касата ще покрива още изследвания за деца и възрастни

"Проверявайте детето след всяка разходка. При кърлеж еднократно се взима антибиотик", поясни проф. Тодор Кантарджиев и подчерта, че коронавирусът не си е отишъл.
 

istock
istock

Според него малката бройка на случаите се дължи на силно занижения брой изследвания и малкото внимание, което се обръща на болестта.
 
"Вирулентността на микроба отслабна драстично, минал е през по-голямата част от населението, който е бил ваксиниран с бустерна доза не го е усетил, съветвам възрастните хора, които 2 години се пазиха накрая на лятото да се ваксинират", каза още проф. Тодор Кантарджиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg