От 1 юли тази година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва да отговаря за отпускане, отчитане, контрол, заплащане и ремонт на помощни средства за хора с увреждания. Това каза управителят на НЗОК Петко Салчев по време на изслушването му в Народното събрание, предава БТА.
 
Средствата за заплащането на помощните средства ще се осигуряват чрез трансфер от Министерството на здравеопазването.

Петко Салчев каза, че прехвърлянето на помощните средства от Агенцията за социално подпомагане към НЗОК и подготовката на Механизма за заплащане на помощните средства от здравния фонд е процес, започнал преди 12 години. Според социалното министерство помощните средства представляват медицински изделия и назначената с тях терапия е вид медицинска дейност, която трябва да се заплаща от здравната система.
 
Салчев припомни, че Здравната каса започна процедура по договаряне на стойността на помощните средства. Възложена е заявка и в момента „Информационно обслужване“ АД работи по нея за създаване на програмен продукт за електронно предписване, отпускане, заплащане и ремонт на помощните средства.

Касата ще покрива още изследвания за деца и възрастни

Предстои тестване от 1 май на програмния продукт, като се очаква през целия юни да се извърши тестване и с търговците на помощни средства, а от 1 юли да се въведе в експлоатация.
 

istock
istock

Планира се процедурата по договаряне на стойностите на помощните средства да приключи в средата на май и до края на юни да приключат всички срокове, за да може от 1 юли НЗОК да администрира този процес.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg