Мозъчните клетки са тези, които отговарят за движението на човешкото тяло. С годините тяхната работа се забавя, а в някои случаи дори изчезва. Но какво се случва, когато този естествен процес бива нарушен и за 1 сек. загинат 32 хил. от тях, а до час над 150 мил.? Това явление се среща често при мозъчния инсулт. Колкото по-бързо и адекватно се реагира, толкова повече от клетките могат да бъдат спасени и с течение на времето възстановени, за да не се доведе до трайни увреждания в човешкото тяло.

По данни на Министерството на здравеопазването в България инсултът е на челни места по брой фатални случаи, като информираността за него не е достатъчна. От Microlife, първата компания патентовала термометри без живак и апарати за кръвно с иновативни технологии, изтъкват, че симптомите за проявяването му могат да бъдат за секунди или да са по-продължителни, често обаче са отдавани на други фактори. Това е и основната причина инсултът да не бъде диагностициран навреме.

Като рисков фактор за проявяване на заболяването при българите за 2021 от Министерството на здравеопазването отчитат не един, а няколко. Това са стресът, високият холестерол, повишеното кръвно налягане, наднормено тегло, сърдечно-съдови заболявания. Но като основен фактор се определя високото артериално налягане, водещо до хипертония и аритмията предсърдно мъждене. То може да бъде диагностицирано от лекар, но и уловено в домашни условия чрез електронен апарат за кръвно с технология AFIB.

За момента Microlife е единствената компания, която притежава лиценз за производство на медицинска техника с AFIB. Тя е вградена в апарата и при регулярното измерване на кръвното отчита вибрациите на сърдечния ритъм и сигнализира за отклонения и наличие на предсърдно мъждене. По този начин, чрез използване на електронен апарат се отчита и артериалното налягане, и аритмията, които са главна причина за тромбообразуване и получаване на инсулт.

Апаратите на Microlife модели BP A6 Plus и BP A3 Plus с AFIB се препоръчват при хора, които желаят да следят рисковите фактори при инсулт, които са прекарали инсулт или са с диагностицирано високо кръвно налягане и предсърдно мъждене. За да бъдат още по-достъпни, до края на май ще бъдат обявени в аптечните мрежи на специална, промоционална цена. Повече информация за Microlife BP A6 Plus и BP A3 Plus може да се открие на  zashtitisarceto.microlife.bg .

Симптомите, гарантиращи за наличие на инсулт, са няколко и трябва да им се обърне сериозно внимание при съмнение за започването му. Усмивката, ръцете, говорът – това са трите и обикновено първи издайника на инсулта. Невъзможността да се повдигнат крайчетата на устата, за да се получи усмивка, е сигнал за проблем. Забавянето в говора, изричането на несвързани думи и неразбирането на речта на друг човек също подсказват, че инсултът е налице. Липсата на координация и невъзможността да се вдигнат двете ръце едновременно или на едно и също ниво е трети признак на заболяването.

Други често срещани симптоми на инсулт са рязко и силно главоболие и/или нарушение на зрението. Всички изброени признаци могат да се проявят за няколко минути и да изчезнат. Това обаче означава, че е преминал „мини инсулт“, след който има много голям риск за поява на мозъчен инсулт. В тези моменти е необходимо позвъняване на спешния телефон 112 и приемане в медицинско заведение. От значение е да не се подценят алармиращите симптоми, защото те се проявяват при всеки инсулт. Важно е да се запише времето им на започване, за да се прецени и степента на увреждане и своевременното предприемане на мерки.