Зелените сертификати у нас вероятно ще отпаднат от 20 март.

От тази дата ще бъдат свалени и останалите ограничения, наложени в хода на борбата с пандемията. Това съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в понеделник.

Отпадането на зеления сертификат е на дневен ред за управляващите

Той подчерта, че според прогнозите и анализите до споменатата дата COVID картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията. 

Петков отбеляза, че България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки.

Той ще се ползва единствено при пътувания в рамките на Еропейския съюз, след като ограниченията у нас отпаднат, допълни Петков.

Отпадането на Covid-ограниченията ще е в три стъпки и започва още тази седмица, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

- от 24-ти февруари отпадат всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности;

- от 5-ти март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата. Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест всеки със зелен сертификат може да влиза, от която и да е страна по света;

- от 20-ти март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у перноснала. Документът ще се използва само за пътуване извън граница.

Главният здравен инспектор коментира още, че носенето на маски на закрито, включително в градския транспорт, вероятно ще остане в сила. Валстите ще обсъждат допълнително и казуса с тестването на учениците. То може да отпадне, едва когато е сигурно, че броят на заболелите деца и учители е сериозно намален, обясни доцентът.

"Винаги има опасност нещо да се случи, но по наша преценка тя е минимална. Не очакваме появата на щамове, които да обърнат нещата. Все пак оставаме в готовност за реакция", коментира още доц. Кунчев.

"Усилията дават резултат в една несъвършена система на здравеопазване, в която има проблеми от десетки години. Благодаря на лекарите на първа линия, на медицинските сестри, фармацевтите и на всички, заети в системата на здравеопазването. Въпреки нейните несъвършеснтва, те успяха да мобилизират наличните ресурси и усилия", коментира здравният министър Асена Сербезова.

Тя подчерта, че планираното отпадане на ограниченията не означава, че не си заслужава да се ваксинираме.

"Статистиката от болничните заведения показва, че 90% от тези, които губят битката с COVID-19, не са били ваксинирани. Числата са категорични. От друга страна ние се научаваме да живеем с вируса и мерките. Начинът, по който се справяме със заболяването, претърпява своята еволюция", коментира още Сербезова. И изрично отбеляза, че решението за отпадане на зеления сертификат не е свързано с планирания от партия "Възраждане" протест.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg