Промяната на Наредба 8, която касае обема на дейности по време на ежегодния профилактичен преглед, вече дава възможност за повече прегледи и изследвания. 

Това обясни пред БНР д-р Гергана Николова, член на УС на Лекарския съюз и общопрактикуващ лекар. Интересът към профилактичните прегледи обаче е нисък – около 2 милиона българи не ходят на такива. 

"На жените между 30 и 40 години може да се даде направление за гинекологичен преглед. На него се прави цитонамазка. На дамите между 30 и 50 години може да се направи ехография на млечна жлеза веднъж на две години, а на тези между 50 и 69 години се прави мамографско изследване. 

Ще има ли глоби, ако не отидем да профилактичен преглед

Веднъж на пет години се прави пълна кръвна картина. На същия период от време може да се пуснат и изследвания за хепатит. При пациентите с риск от развитие на рак на дебелото черво се прави преглед от гастроентеролог. При тези с наднормено тегло може да се изследва кръвната захар. Не е малък обема от дейности, които ни се полагат като профилактични прегледи"

Д-р Николова не смята, че въвеждането на глоби би мотивирало пациентите да посещават профилактични прегледи. 

istock
istock

Тя обясни, че парите за здравеопазване нарастват, но пациентите продължават да доплащат много.  

"Пирамидата в здравеопазването трябва да се обърне. По-голяма част от средствата трябва да отиват за изследвания, консултации и дейности в доболничната помощ. Трябва да има повече права и възможности за назначаване на диагностични процедури".

Като основна причина за постоянното намаляване на броя на общопрактикуващите лекари тя определи тежката бюрокрация
"Трябва да обръщаме все повече внимание къде и какво сме написали. Има все по-малко време да лекуваме".

Джипитата вече не са длъжни да оповестяват личните си телефони
 

Трудно е да се осигури и възможност за  специализация на младите лекари, желаещи да станат общопрактикуващи, каза тя.  

Средната възраст на джипитата сега е 55 години, посочи д-р Николова. 

Тя обясни какво трябва да се прави при резки температурни промени. 

"Страдат основно пациентите с хронични заболявания. Трудно се справят и малките деца. Хората с високо кръвно и сърдечни проблеми, както и тези с мозъчно-съдова болест изпитват дискомфорт.  Хората с проблеми с кръвното трябва да го мерят често".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg