По линия на НЗОК, ако общопрактикуващият лекар прецени, че пациентът трябва да бъде тестван, той може да му отпусне направление за лаборатория за антигенен тест, за високоспециализирано изследване чрез PCR тест пациентът трябва да има направление от специалист в доболничната помощ, а също по преценка на лекар специалист касата заплаща и изследване на титър на антитела срещу Covid-19.

Това съобщи в подкаста на БНР "В центъра на системата" д-р Веселина Колева - началник Клинична лаборатория в болница "Токуда".
 
"Изследването за Covid - 19 влиза в клиничната пътека, когато пациентът е хоспитализиран и има симптомите, така беше договорено и е задължително болницата да направи тестването.
 

Иначе общопрактитуващият лекар е длъжен да издаде направление за тест, но само ако той прецени, че пациентът има такива симптоми. Това важи и за двата вида тестове“, обясни и д-р Страшимир Генев - завеждащ дирекция "Методология на медицински и дентални дейности" в НЗОК.

В новия Национален рамков договор няма нови дейности в лечението на Covid - 19. Важното е хората да си поставят ваксини срещу Covid - 19 и аз мисля, че има създадена много добра организация за това, посочи д-р Генев.

Предлагат пациентът да се подписва на електронната рецепта

"Видовете тестове, които ползвахме при предишните варианти на Covid - 19 използваме и за сегашните мутации на коронавируса, но знаем много повече за тяхната чувствителност, знаем кои са добрите и кои са по-лошите, като много от фирмите подобриха качеството на тестовете си - било то като имунологично тестове, било то като антигенни или за вирусен товар. Това, което се доказа след пандемията обаче е, че високият титър на антитела не дава по-висока имунна защита на организма срещу Covid - 19.“, обясни още д-р Веселина Колева.

istock
istock

Официално няма нов регламент, в случаите, в които човек иска да се тества дали е заразен, но вече това не се прави както беше по време на пандемията. Поне в болница Токуда хората не се редят на опашка пред лабораторията, където има различен поток от болни, малки деца, бременни.
 
Сега, за да се тестваш за Covid - 19 чрез PSR тест или антигенен, това става през кабинета на УНГ специалист или чрез неотложно звено. Там се извършва консултацията и вземането на пробата, ако е по желание на човек, се заплаща от пациента.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg