Разпорежданията за тестване на учениците, учителите и родителите, се заплащат от касата, тъй като тези тестове ще бъдат назначени от РЗИ.

Ако става дума за тестове, които са поискани индивидуално, тогава няма да бъдат заплащани от касата. Това заяви д-р Иван Кокалов, член на надзорния съвет на НЗОК.

Има достатъчно средства за COVID-19 и за увеличението на клиничните пътеки, каза още той.

НЗОК не може да намалява цените на лекарствата и КНСБ настоява ДДС за лекарствата да бъде 9%. Ако се намаляват цените, става с други механизми - законови и търговски, но не и през Касата, увери д-р Кокалов.
 
Всички, които лекуват коронавирус, ще получат увеличената клинична пътека. Не всеки обаче, който влиза в болница по дадена пътека, ще бъде тестван за коронавирус, уточни вицепрезидентът на КНСБ.

istock
istock

За предстоящата учебна година и за това какви мерки трябва да се вземат д-р Кокалов отбеляза, че МОН трябва да решава какво трябва да направи, но трябва да се търсят възможности за намаляване на дистанционното обучение.

14 дни дистанционно обучение за класа при болен ученик

Трябва да се осигурят противоепидемични мерки и отделни входове, но в детските градини и училищата опасността е за преподавателите, предупреди д-р Кокалов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg