Инвестициите, дигитализацията, осигуряването на кадри в здравеопазването трябва да са надпартийни интереси и да има консенсус по тях.

Около тези послания в националния пресклуб на БТА единодушно се обединиха председателите на Българския лекарски съюз - Иван Маджаров, на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова, директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители - Деян Денев и др.

Делът от Брутния вътрешен продукт за здравеопазване трябва да бъде 8 на сто, а не както е сега - 4.2 на сто, настоя д-р Маджаров.

Дължим ли такса за поставяне на ваксина

По думите му в следващите 10 години водещо място в системата трябва да заеме първичната и специализираната извънболнична помощ, за да се намали броят на хоспитализациите и разходите за лечение.

Необходимо е да се повиши нивото на профилактиката, да се дигитализира системата и да се направят анализи, здравноосигурителният модел да се надгради и да се намали нивото на доплащане от страна на пациента, да се осигури повече държавно финансиране за осигуряване на кадри, подчерта още д-р Маджаров. Няма успешна икономика без добро здравеопазване, допълни още той.

istock
istock

В България системата се управлява неефективно и пациентът доплаща от джоба си около 37 на сто за лекарства, а в останалите държави от ЕС доплащането е около 5 на сто, посочи проф.Сербезова.

Хората в неплатен отпуск остават без здравни осигуровки

По думите й лекарите се сблъскват с проблем при изписването на терапиите, тъй като често пациентите не могат да доплащат. Това компрометира лечението, добави проф.Сербезова и посочи, че в България публичните разходи за лекарства все още са ниски.

Публичните разходи за лекарства в страната ни са три пъти по-ниски в сравнение с петте най-развити държави в ЕС, посочи Денев. Денев припомни, че ДДС върху лекарствата все още е 20 на сто и с изключение на още две държави от ЕС, в останалите няма такъв данък или той е диференциран.

Представителите на организациите не подкрепиха повишаването на процента на здравната вноска за гражданите. Според тях има достатъчно неизползвани инструменти, чрез които може да се повишат средствата за здраве - събираемост на вноските, дигитализация на системата и контрол, пълна вноска за здраве от страна на държавата за групите, които тя осигурява.

Тези наши послания не би трябвало да водят до политически спорове, каза в заключение д-р Иван Маджаров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg