Като изключим личните предпазни средства, хигиената и дистанцията, новите моменти в изискванията към заведенията са за тези, при които собственикът е взел решение да работи на пълен капацитет. И това е, че той трябва да допуска само клиенти със зелен сертификат.
 

Ние в момента това проверяваме. Това каза пред БНР Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните във връзка с проверките за зелените сертификати.
 
"За нас инспекторите от БАБХ отговорността за това се носи от собственикът на заведението или управителят. Така че, когато ние искаме от клиентите зелен сертификат и те нямат такъв ние уведомяваме РЗИ и полицията, ако не сме на съвместна проверка.
 
Актовете за установяване на административното нарушение обаче се издават от нас на отговорното лице в нашия регистър - това е обикновено е собственикът или управителят.
 

Само за първите три седмици от началото на годината само за Covid сме извършили над 4000 проверки, от тях над 510 са съвместни с МВР и РЗИ.
 
Отделили сме голям капацитет за това. Проверките се във връзка със Закона за туризма във връзка със въведената извънредна епидемична обстановка.
 
Досега най-честите нарушения бяха за липса на дезинфектанти в ресторантите или използване на такива, които не отговорят като състав на заповедта на МЗ, както и неносенето или неправилното носене на маски", поясни още Кулински.
 
По думите му още няма данни за проверките за зелените сертификати.
 

istock
istock

"А глобите за физическо лице за първо нарушение са между 2000 и 4000, а за юридическо лице между 4000 до 6000 лв. Може да се стигне и до затваряне на обектите, и това става постоянно, поясни още Кулински.

Как да си извадят сертификат, преболедувалите с антигенен тест

"Зелените сертификати ги преглеждаме и с искане на личната карта. Ако човек не пожелае да я покаже, викаме органите на МВР.  За момента имаме достатъчно инспектори със зелен сертификат, които да правят проверките", посочи още Кулински.
 
У нас има около 80 хиляди заведения и 700 контролиращи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg