Цените на лекарствата у нас са се повишили с около 10%. Това отчитат фармацевти. Според Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки, медикаменти и медицински стоки масово са поскъпнали, съобщи Nova News.
 
"Нашите доставчици увеличават цените, някои за втори път. Радостното е, че относителното увеличаване е по-малка степен - усреднено е под 10%. При някои лекарства и нелекарствени продукти обаче е над 15%. Постоянно получаваме нови цени от доставчици и ние преоценяваме стоките", обясни той.
 
По думите му ръстът е основно при лекарствата без лекарско предписание. "Има ясно изразен преход от закупуване на по-скъпи към по-евтини продукти", разкри Костов.
 
Според него намаленото ДДС на лекарства директно би се отразило на пределната и максималната цена, над която аптеките имат право да продават. А относно недостига няма промяна - все още има липса на медикаменти. "В момента са 68, бяха над 300 вида лекарства, за които има недостиг. Има изразена липса на антибиотици", посочи той.

Въпреки, че е хабилитиран учен в сферата на ветеринарната медицина доцент Дилов не получил висока пенсия. Взема около 590 лева. Близо 1/5 част от нея дава за лекарства.

Доплащаме най-много за лекарства

"Лекарствата са ми необходими първо за кръвното. Второ – за сърцето. Трето – за простатата. Четвърто – получавам и крампи отвреме навреме. Получавам и така наречения ГЕРБ – гастроинтерстинална рефлуксна болест. Миналата година същият проблем имах. С едно лекарство от 5 лева и 20 стотинки се оправих. Сега ми изписаха едно за 120 лева", споделя той.
 

istock
istock

Всяко от лекарствата, които взема, е поскъпнало с 5 до 10 лева в зависимост от цената му преди Нова година, но заради състоянието си, той няма как да пести от тях.

Затова е скромен в пазаруването си и същевременно се опитва да навакса от храна, отглеждайки малка зеленчукова градина в двора си въпреки възрастта и заболяванията си. А на него и на хората от селата въобще купуването на лекарства излиза по-скъпо, защото трябва да ги купи от града.
 
Задавал си е не веднъж въпроса дали да вярва на информацията, че се очаква поскъпването да стигне до 30%, както и доколко биха могли държавата и Агенцията по лекарствата да се намесят в това. Все още обаче не е намерил отговора.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg