"Ефективното репродуктивно число вече достигна до единица, то отразява събития от миналата седмица, тоест 10 души заразяват други 10. В момента имаме спад, който ще продължи до началото на септември". Това прогнозира математикът Лъчезар Томов пред NOVA NEWS.

Според него този спад е типичната лятна миграционна вълна, когато хората пътуват от града към селата и към морето. "Това е временно”, предупреди Томов и пресметна, че в началото на септември ни очаква нова ковид вълна.

Променят част от новите COVID мерки в София

"Пети, шести, седми септември вероятно ще имаме нов ръст, ако не дойде някой нов вариант на вируса", посочи математикът.

Според него въвеждането на мерки, като носенето на маски, трябва да бъде превантивно, а не да чакаме да има 1000 души в болница. "В някои места маските никога не бива да падат - в болниците например", каза още Томов, но подчерта, че без активни хигиенни мерки те няма да са ефективни.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg