Над 50 000 българи са загубили личния си лекар по различни причини, една от тях е COVID-19. Поли Пантева от "Телеграф" споделя, че това число е приблизително, защото няма конкретни данни.
 

"Няма организация, която да разполага с такъв регистър. В БЛС имат списък, който не е изчерпателен. Оказа се, че математикът Петър Велков има най-подробни записки", разкри тя. И допълни, че пандемията оставя и своя косвен отпечатък върху общопрактикуващите лекари.

"Немалка част са се пенсионирали, натрупали са умора и са свили практиките си. Никой обаче не е длъжен да уведоми пациентите, че личния им лекар вече го няма - дали защо се е пенсионирал, починал или прекратил договора си с НЗОК", обясни Пантева пред Нова телевизия.
 
По думите й още преди COVID да дойде средната възраст на джипитата е 60 години, а 1/3 от тях работят в пенсионна възраст и могат да прекратят практиката си във всеки един момент.

Болница търси медицински сестри, дава 2650 лева заплата

"Младите хора от своя страна имат сериозни пречки да работят това заради Наредба, която гласи, че трябва да преминат обучение при общопрактикуващ лекар, но не всеки може да го направи, защото за целта трябва да е разкрил обучителна практика.

istock
istock

Личните лекари имат лимит от 2500 пациенти, ако го надвишат, трябва да наемат нов. Част от починалите лични лекари са обслужвали по 10 села, а сега тя нямат здравна грижа. Един от тях е обслужвал 4700 пациенти", сподели журналистът. И допълва, че прогнозите сочат, че вълната от Омикрон ще падне точно върху джипитата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg