Стотици хиляди маски, изпратени в холандските болници, бяха изтеглени, след като тестове показаха, че не успяват да защитят лицето или имат дефектни филтри. Наскоро Холандия купи 1,3 милиона маски от Китай.

Правителството в страната разпореди изтеглянето на около 600 000 маски от 1,3 милиона бройки пратка от Китай, след като се оказа, че те не осигуряват защита от коронавируса.

Дефектните маски вече са били разпределени в няколко болници, които в момента се борят с огнището на COVID-19, съобщи АФП и холандски медии. Нидерландското здравно министерство е задържало останалата част от пратката.

Продават ли ни дезинфектант - менте


Проверка показа, че маските FFP2 не защитават правилно лицето или имат дефектни филтърни мембрани. Фините филтри спират вируса да влиза в устата или носа. Маските не са издържали повече от една проверка.

istock
istock

"Втори тест също разкри, че маските не отговарят на нормите за качество. Сега е забранено ползването на маски от тези пратки", се казва в изявление на Нидерландското министерство.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg