Когато лекар изпише лекарство без възможност за замяна, което обаче не е налично в аптеката, има възможност без изрично допълнително указание от страна на лекаря, аптекарят да даде същия продукт на същата фирма в същата концентрация, но в различна опаковка.

Това обяснява министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева в отговор на депутатски въпрос на народния представител Божидар Божанов. Той е получил сигнали, че на пациенти се отказва замяна на 2 опаковка от 12 таблетки вместо една такава от 24 таблетки на един  и същ производител и същото активно вещество.

Безплатни ли са наистина лекарствата за кръвно

Министър Кондева уточнява, че е задължение на всеки медицински специалист или аптека, осъществяващи действия по предписване или отпускане на лекарствени продукти, да осигурят необходимия за своята работа хардуер и софтуер.

istock
istock

Изискванията при предписване на лекарства на електронна рецепта са абсолютно идентични с тези на хартиена, допълва министърът. Един от задължителните атрибути на рецептата, независимо дали електронна или хартиена, е „прескрибцио“ – наименование, количество на активното вещество в лекарствената форма и количеството на продукта, като то се изписва с цифри, а при изписване на медикаменти, съдържащи наркотични вещества – и с думи.

При затруднения лекарите и пациентите могат да се обръщат към контактния център на Националната здравно-информационна система при „Информационно обслужване“ на имейл support@his.bg или на телефон 070014220.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase