Въвеждат се временни противоепидемични мерки от седми септември до края на октомври. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов на брифинг по темата.
 
Провеждането на присъствени групови занятия в обучителни центрове и школи се допуска при спазване на дистанция, носене на маски и максимум 10 души в помещение.
 
Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други.
 
Провеждането на конгресни мероприятия се позволява при спазване на дистанция и маски.
 
Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви.
 
Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала.
 
Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито се позволява при не повече на 50% от капацитета на помещенията и ползване само на седящите места.
 
Музеи и галерии ще се посещават при осигуряване на минимум 8 квадратни метра на човек.
 
Посещенията в центрове, школи и други обекти се допускат при не повече от 30% от капацитета на помещенията и максимум 10 души.
 
Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.
 
Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при не повече от 30% от капацитета на спортния стадион, зала и други, само седящи места, ползване на всяка трета седалка, спазване на дистанция и носене на маски.
 

istock
istock

Посещенията на фитнес центрове се допускат при ползване на не повече от 30% от капацитета.
 
Посещенията на спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове, при използване на не повече от 50% от капацитета им.
 
Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява.
 
Посещенията в заведенията за хранене и развлечение се допускат от 07:00 до 22:00 часа при осигуряване на метър и половина отстояние между облегалките на столовете на съседните маси. Ще се допускат максимум 6 души на маса, а персоналът ще трябва да е с маски.
 
Сватби, кръщенета и други подобни събития могат да се провеждат с до 30 души на закрито и 60 души на открито.
 
Всички търговци, които предоставят услуги, трябва да не допускат повече от един човек на осем квадратни метра.

Вижте новите правила за децата в детските градини

На всички пазари, тържища и базари трябва да се осигури еднопосочно движение и на един човек да се падат осем квадратни метра.
 
Работодателите трябва да осигурят дистанционна форма на работа там, където е възможно. Допуска се присъствена работа на максимум 50% от персонала.
 
Учебната година ще започне присъствено, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.
 

Той обясни, че се е срещнал с експерти и браншови организации, преди да се вземе решението за затягане на мерките. По думите му всички предложения са разгледани и отразени от здравните власти.
 

istock
istock

Ще бъде осигурена компенсация за засегнатите от сегашните мерки. "Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни", каза още Кацаров. По думите му мерките се налагат заради ниския процент на ваксинация и само така може да се гарантира животът и здравето на българите.
 
В началото на седмицата от МЗ разпространиха предложение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за затягане на мерките. Тогава той предложи да се въведат ограничителни мерки по отношение струпването на хора, провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение. Сред тях - музеи, фитнес зали, заведения на закрито, спортни прояви, както и ограничения в посещенията на моловете. Като алтернатива – да се позволява изключение за притежателите на т.нар. зелен (санитарен) паспорт.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg