От понеделник, 16 ноември ще влязат в сила условия и ред за служебно удължаване на валидността на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, съобщи здравната каса. Правилата, по които ще става това, вижте тук.

С предложената от НЗОК мярка се цели – от една страна, избягване на струпване на хора в закрити обществени места, спазване на изискването за физическа дистанция, необходимост от домашен престой по медицински показания, а от друга – гарантиране на достъпа на пациентите до неоходимата им лекарствена терапия, посочват от касата.

Хора с хронични заболявания, които получават лекарствата си с рецептурна книжка, ще могат да си получат лекарствата от същата аптека, където последно са ги взели, срещу предоставянето само на книжка, без да е необходимо да имат рецепта, а фармацевтът трябва да отпусне лекарствените продукти съгласно последните вписани данни.

Този ред се прилага само в случаите, когато човек няма рецептурна бланка №5 и 5А или когато на издадената рецептурна бланка й е изтекъл срокът. Ако има бланка №5 или 5А, която е в срок на валидност, то с тази бланка може да си вземе лекарствата от всяка аптека. Това важи и при наличие на валидна рецепта.
 

istock
istock

Служебно ще се презаверяват само протоколи, чийто срок на валидност изтича по време на действието на новите правила, т.е. от 16 ноември до отмяната им.

Ангелов: Излекуваните пациенти стават повече

За пациентите, чиито протоколи вече се изтекли или изтичат утре, остава да си ги подновят по обичайния ред. Няма да се удължава служебно и срокът на протоколите, с които са предписани лекарства за три вида заболявания, тъй като тяхното лечение е специфично - при хроничен вирусен хепатит С например лечението е еднократно, при бронхопулмоналната дисплазия също е веднъж годишно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg