Пациентите няма да влизат в болница за изследванията гастроскопия и колоноскопия, а за ядрено магнитен резонанс ще се дава направление от лекар, без да е нужно разрешение от Здравната каса. Това става част от здравноосигурителния пакет у нас за тази година, предвижда анексът към Националния рамков договор за медицински дейности.

Съборът на Българския лекарски съюз даде мандат за подписването му, очаква се това да се случи в средата другата седмица.

По-голям брой еднодневни процедури за диагностика и лечение, без да се налага престой в болница, са заложени в промените към рамковия договор, които ще действат през тази година. Например ако човек има нужда от вливания на лекарства, посочи председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Лекари вършат работа на сестрите

"И вместо да влиза да лежи в болница, защото е на крака и не се налага, може да посещава лечебното заведение - било то ДКЦ или болница, да му бъде правена процедурата и да си нощува вкъщи. Колкото повече услуги предлагаме в еднодневен режим, толкова по-малко ще натоварваме системата и ще имаме пари пък за тежките неща, което правим като първи стъпки сега", каза д-р Маджаров.
 

istock
istock

Предвижда се пациентите с тежък инсулт да имат възможност да останат на болнично лечение до 10 дни, а не да бъдат изписвани след 4-тия ден. Лечението и проследяването на онкоболни по клинични пътеки и процедури ще бъде без ограничения, увеличават се дните за палиативни грижи за тези хора - Здравната каса ще плаща 30 дни годишно. От 1 март цените на клиничните пътеки се вдигат средно с 20 процента, като при някои от тях увеличението е с няколко лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase