До края на годината очакваме да има първи имунизации срещу Covid-19 в страната.

Това каза на пресконференция главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде агенция „Фокус“.
 

„Подготовката за имунизация срещу Covid-19 е в пълен ход във всички РЗИ. Продължава изграждането и поддържането на хладилната верига за получаване на ваксината. Тъй като срокът, в който Европейската агенция за лекарства ще даде своите препоръки, беше изместен, очакваме на 23-ти декември ЕК да одобри разпространението на ваксината, тя да пристигне в страните на по-късен етап и се надяваме до края на годината да има първи имунизации в страната, както и в цяла Европа“, допълни той.

Борисов: Лекарите трябва да знаят всичко за ваксините

"Призовавам всички български граждани да се ваксинират. Призовавам всички колеги лекари да се ваксинират", заяви пък шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски от името на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

БГНЕС
БГНЕС

Той наблегна в обръщението си специално към лекарите, тъй като през последните дни стана ясно, че само около 33% от тях имат нагласата да си поставят ваксина срещу заразата.

"Призовавам всички колеги да се ваксинират, защото от тях се очаква да са компетентни и достойни на очакванията на техните пациенти", каза още генералът.

Повече от половината българи няма да се ваксинират срещу Ковид 19

"Ваксината вече се задава към България. Да спрем тази агония - агония в икономиката, агония в училищата, в здравните заведения, в психиката на хората", апелира Мутафчийски.

Той също окачестви резултатите от частичното затваряне и предприетите мерки като оптимистични, но недостатъчно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg