Депутатите гласуваха окончателно ваксините срещу Covid-19 да бъдат освободени от ДДС през следващите две години.

Това стана с приетите на второ четене промени в закона.

Ваксината ще бъде доброволна и ще се плаща от бюджета.

Нулевата ДДС ставка ще важи и за изделия за инвитро диагностика на Covid-19 и услугите, които са свързани с такива ваксини и продукти.

Промените влизат в сила от януари догодина и ще важат до края на 2022 г.

След гласуването от ГЕРБ обясниха, че освобождаването от ДДС ще важи само за PCR тестовете, но не и за антигенните и бързи тестове за коронавирус.

istock
istock

Депутатът от ГЕРБ  Евгения Ангелова, зам.-председател на Бюджетната комисия, коментира: 

„PCR тестовете вече няма да се облагат с ДДС. Ние сме една от първите държави членки, които приемат такова решение, което разбира се, е една изключително добра новина“.

В преходните и заключителните разпоредби депутатите промениха и Закона за извънредното положение. Там беше разписано, че здравното министерство може да субсидира лечебни заведения за оказване на медицинска помощ при обявена епидемична обстановка.

По предложение на Менда Стоянова бяха направени и промени в закона за държавното обществено осигуряване, според които минималният осигурителен доход на служители, които работят на непълно работно време или непълен месец, ще се определя пропорционално спрямо работното им време, на пълния брой работни дни през месеца.

Минималният осигурителен доход няма да се прилага за общинските съветници или служителите в бюджетните предприятия. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg