С одобряването на поредица от постановления правителството осигури днес допълнително средства за увеличаване с 30 на сто на заплатите на служители от първа линия в борбата с Covid-19, както и за тези, които работят на терен и в пряк контакт с други хора. 

Част от министерствата преструктурират бюджетите си, за да гарантират увеличението с 30 на сто. 

Сред министерствата, които вдигат заплатите на служителите от първа Covid-линия са тези на земеделието, което получава 5 милиона лева; на социалната политика -  15 млн. лв. 

10,5 милиона лева за вдигане на заплатите с 30% и Министерството на здравеопазването. Други 9,6 милиона получава същото министерство за увеличение субсидията на държавните и общински болници. 

Пари се дават и на служители от ДНСК и тези в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Час нощен труд там ще се завиши от 25 стотинки на 1 лев. 

istock
istock

Служители в Министерство на културата също са в списъка за по-високи заплати, както и тези в две дирекции от Министерството на туризма, както и служителите в агенция "Митници". Те ще получат по-високите си заплати, считано от 1 август. 

Допълнително правителството осигури 29 милиона лева за МВР за изплащане на ивънредния труд на полицаите, натрупан от началото на извънредното положение през пролетта. 

122 милиона лева кабинетът отпусна за заплати на личните асистенти, които работят по Закона за личната помощ до края на годината. 

30,5 милиона лева министрите отпуснаха за подпомагане на земеделските стопани, отглеждащи животни, пчели, плодове, зеленчуци, маслодайна роза, лозя като размера на помощта De Minimis ще достигне 49 милиона лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg