От днес отпада задължителното носене на маски в магазини, обществени сгради, училища и градски транспорт. Здравните власти обаче препоръчват да се носят маски в болниците и в градския транспорт, да се спазва дистанция и да продължи ваксинацията.
 
Остава в сила изискването за сертификат за ваксинация, преболедуване или негативен тест за КОВИД при влизане в България. Остава и карантината - при заразени тя е 10 дни, а при контактни - 7.
 
Министърът на здравеопазването ще може да въвежда противоепидемични мерки в зависимост от ситуацията.

 
Предвижда се това да става и на местно ниво със заповеди на директорите на Регионалните здравни инспекции, реши Народното събрание с приемането на първо четене на промени в Закона за здравето.

Кои ограничения заради ковид остават

Промените предвиждат медиците на първа линия да продължат още 3 месеца - до края на юни - да получават допълнителни пари за работа с болни от Covid пациенти.
 

istock
istock

Учениците, които по здравословни и други уважителни причини не могат да се завърнат присъствено в клас, ще могат да право на онлайн обучение още 30 дни.
 

Вече няма изискване за спазване на физическа дистанция, няма и ограничение в броя на хората, които могат да се събират на едно място. Заведения, молове и театри работят без ограничение в капацитета.
 
Отпада и препоръчителната работа от вкъщи.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg