Отдавна сигнализираме, че има недостиг на кадри в цялата система на здравеопазването независимо каква специалност са или на какво ниво работят.

За общопрактикуващите лекари обаче нещата стават критични, защото като брой те силно намаляват, основната група вече е над 51 години, което означава, че след няколко години проблемът още повече ще се изостри. Това заяви пред БНТ д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на УС на Българския лекарски съюз.

Защо да сменим личния лекар е мисия (нe)възможна

"Общопрактикуващите лекари са много неравномерно разпределени на територията на страната - има населени места, където е почти невъзможно да се намери личен лекар и то не защото не желае, а защото не може да се клонира. От всичко това има много негативни последствия, за които ние отдавна сигнализираме", каза той.
 
По думите му, най-малко лични лекари има в област Търговище - 51, в област Кърджали те са 69, във Видин - 80, в София са 864.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase