Българите най-много не одобряват доплащането за лекарства (20 на сто от интервюираните), 53 процента виждат сериозен проблем при цените за прегледите. 27 на сто не са имали възможност да посетят лекар-специалист поради липса на финансови средства, 19 процента са спрели да приемат лекарства, отново заради недостиг на пари.

Това показва проучване на нагласите на българското население на тема "Достъп до здравни грижи в България", извършен съвместно с изследователски център "Тренд". Според него достъпът до здравни грижи у нас е доста по-бърз в сравнение с останалите европейки държави, но за разлика от тях, у нас пациентите доплащат от джоба си близо 40% от общите разходи за здравеопазване.

Най-голямо е недоволството от финансовата страна на здравните грижи - у нас то е 14 процента, в ЕС - 13 на сто, с  което сме в челната десетка по неудовлетвореност в този аспект в Евросъюза, е изводът на експертите.

Изследването показва, че българите като цяло са доволни от бързината на посещение при лекар. На въпрос: "Ако имате необходимост да посетите личния си лекар, кога ви приема той?", 55% от анкетираните са заявили, че могат да го посетят още същия ден, 25% - на следващия ден. Това прави близо 80% българи, които имат бърз достъп до лекаря си в рамките на 1 ден. По отношение на достъпа при специалист 60% казват, че са имали достъп до такъв в рамките на 2-3 дни.

Предлагат платен отпуск за профилактични прегледи

Около 4% от хората обаче са чакали над месец, за да посетят специалист. 36% от респондентите са отговорили, че са имали необходимост да бъдат приети в болница, а 63% - че не имали такава нужда. 27% от приетите са били хоспитализирани веднага, 26% - след няколко часа, а 19% - на следващия ден, или близо 90 на сто от приетите в болница са постъпили там в рамките на няколко дни.

istock
istock

В периода 2015- 2019 г. с четири процента са спаднали плащанията за лекарства като разход. През 2019 г., въпреки намаляването на процента, сумата на годишна база за доплащане за здраве за едно домакинство е 460-500 лв. , като 60-80 на сто от тях са за доплащане на лекарства, посочи Аркади Шарков.
Сред възможните решения за по-добро здравеопазване е въвеждането на стимули за пациенти и работодатели за ранен скрининг, смята Аркади Шарков. По думите му цените на здравните услуги изостават с около пет пъти в сравнение с останалите в българската икономика.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg